Română English

Trasee turistice

In continuare vom reda cateva trasee turistice, urmarind in primul rand obiectivele naturale:

Traseu 1: O plimbare pe Ciuha, fie de la Ileanda la Bizusa sau invers, prin poteci prin padure, unde se pot culege si ciuperci si de unde din varful dealului (cota 389 m) se poate face un tur de orizont asupra intregii regiuni: spre vest apare Somesul cu asezarile Rogna, Podis, Buzas; spre nord-vest: Negrni, Perii Vadului, Mesteacan; spre nord-est si est: Sasa, Vima Mare cu "Malul Vimii". (2 ore)

Traseu 2: De la Bizusa la paduricea de la Perii Vadului pe soseaua Dej – Baia-Mare. (20 minute)

Traseu 3: La padurea de castani comestibili de la Negreni, pe soseaua Dej – Baia-Mare, cu mijloace auto sau bicicleta, pana in punctual unde se trece Somesul cu luntrea la Negreni. Apoi se traverseaza satul iar locul se afla la un kilometru fata de sat. (2-3 ore)

Traseu 4: La izvoarele de la Mesteacan, cu urmatoarele variante:

  • pe soseaua Dej – Baia-Mare cu mijloace auto sau bicicleta pana la izvoare unde este amenajata o frumoasa cabana si unde alaturi de mancaruri si bautura se poate gusta si vestita “placinta creata” de Mesteacan. (2 ore)

  • drumetie pe soseaua Dej – Baia-Mare pana la Perii Vadului si apoi pe o cararuie peste dealul Mesteacanului. (4-5 ore)

Traseu 5: La pestera Rastoci, pe soseaua Cluj – Baia-Mare pana la iesirea din Perii Vadului, apoi pe soseaua spre Zalau, la 1 km. De la rascrucea de drumuri se gaseste locul numit “Poiana”, iesirea se face la Perii Vadului pe locul vechii mori. (6 ore)

Back to top

Traseu 6: La Cormenis la cabana forestiera “Goronis”. Se urmeaza traseul 5 pana la iesirea din satul Rastoci, se trece Somesul cu luntrea la Cormenis si de acolo prin sat si prin padure. (5 ore)

Traseu 7: La “Pestera Varului”, de la Bizusa se trece calea ferata, apoi urmeaza o poteca de-a lungul Somesului, se trece cu luntrea la Rogna, apoi prin sat, se urca cele patru terase, se ajunge in padure, apoi se ia poteca prin padure pana la Dealul Cires si formatiile calcaroase. (5 ore)

Traseu 8: La “Balta Rogna”, se urmeaza traseul 7 pana la iesirea din satul Rogna, unde se afla balta. Iubitorii de vanat gasesc aici rate salbatice. (2 ore)

Traseu 9: La Luminisu in regiunea fenomenelor carstice, pe drumul comunal Bizusa-Luminis, la intrarea in sat se urmeaza o poteca spre nord pana la livada de pomi fructiferi, apoi in continuare spre regiunea fenomenelor carastice: doline, adrupturi, galerii.

Calatorul insetat poate face un scurt popas la Bizusa pentru a gusta apa minerala de la cele trei izvoare, iar la iesire din satul Bizusa pe partea stanga se afla un izvor captat cu apa limpede, buna si rece. (3 ore)

Traseu 10: La raul Lapus, se pot urma mai multe variante:

  1. de la Bizusa peste Dealul Osior, unde se intalnesc fenomene carstice pana la Boiu Mare si de acolo pana la Lapus; (7 ore)

  2. pe soseaua Dej-Baia-Mare, cu mijloace auto pana la Mesteacan, de acolo se urmeaza drumul comunal la Boiu Mare si mai departe la raul Lapus (6 ore)

    • traseul cel mai pitoresc este cel care urmeaza alte doua variante:

    • peste dealul Ciuha, pe o pe o poteca pe langa satul Sasa (langa fantana), apoi la Romanesti, pe valea Romanestilor (peisaj deosebit de frumos in muntii Lapusului) la raul Lapus; (traseu de o zi: dus, intors)

    • de la Ileanda, pe drumul comunal Ileanda – Vima Mare pana la Dolheni, de unde se urca pana la Sasa si mai departe se urmeaza varianta descrisa putin mai sus; (traseu de o zi).

Back to top

Traseu 11: La izvoarele de la Pleseni-prin satul Ileanda pana la iesirea din sat, apoi se trece valea Ileanda si se urca la izvorul care alimenteaza cu apa satul Ileanda. De acolo se poate urca la “Fantana Popii” un alt izvor, si se pot face plimbari prin padurile existente: Stimbei, sau de la izvoare la Cosere. (3-4 ore)

De la Stimbei se poate merge prin padure si iesii la Poiana lui Cocos si apoi se coboara in satul Ileanda, pe podul din apropierea gradinitei de copii. (2 ore)

Traseu 12: La satul Barsauta, se urmeaza traseul 11 inainte de a trece valea, pe o potecha spre stanga prin padure, care se poate merge in continuare prin Rascol (catunul de tigani) prin Dolheni si apoi se urca prin padure la Barsauta. (4-5 ore)

Traseu 13: La “Malul Vimii” pe soseaua comunala din Ileanda la Vima Mare (in mijlocul satului se afla unul din izvoarele care alimenteaza Valea Ileanda) de-a lungul vaii Ileanda, pana la iesirea din Vima Mare si de acolo se urca in continuare pana la Malul Vimii (partea dinspre vest a Culmii Brezei), unde se pot observa fenomenele eoliene existente, izvoare cu apa rece si intreg peisajul deosebit de atractiv – unul dintre aceste izvoare alimenteaza de asemenea Valea Ileanda. (durata: o zi)

Traseu 14: La “Izvoarele” de la Ileanda, se urca de-a lungul paraului Ileanda si pe lungul cararea ce se deschide pe langa bazinele vechi parasite, pana la izvoare (de unde se alimenteaza cu apa in partea Ileanda). (1 ora)
O alta varianta mai lunga: prin satul Ileanda pana la podul de trecere peste Valea Ilenzii, langa gradinita se urca in poiana lui Cocos, de unde o poteca pe sub rapa ajunge la Izvoare. (2-3 ore)

Traseu 15: La “pesterile” de la Rus – pe soseaua de la Ileanda la Dabaceni, se trece cu bacul la Buzas, prin satul Buzas, la iesirea din sat pe drumul comunal intre Buzas si Rus, se gasesc formatiunile calcaroase numite “Pesterile lui Pintea”. Legenda spune ca aici s-ar fi ascuns Pintea cu haiducii sai. (4 ore)

Traseu 16: Pe valea Podisului, se urmeaza traseul 15 pana la intrarea pe vale, aici s-a amenajat o frumoasa cabana unde se poate petrece in aer liber. In continuare se poate urca la plantatiile de larice, se pot urmari formatiunile geologice “straturile de Ileanda Mare”, apoi prin padure pana in varful dealului se ajunge intr-o poiana frumoasa cu vedere spre Valea Varului. Pana la cabana, traseul poate fi parcurs cu mijloace auto, peste podul de la Rus. (6 ore)

Back to top

Traseu 17: La Cheile Babei, o frumoasa zona carstica, se ajunge pe soseaua nationala Baia Mare – Dej, cu mijloace auto pana la Galgau, de acolo la Poiana Blenchi de-a lungul raului Poiana. Aici se face legatura intre culoarul Somesului si Depresiunea Lapus din judetul Maramures.

    Pentru excursii de una, doua sau chiar trei zile recomandam urmatoarele obiective:

  1. Orasul Jibou, principal nod feroviar si rutier, care dispune de cateva obiective importante: gradina botanica, foarte bine amenajata si bogata in diferite specii; un mic muzeu etnografic si un castel de peste 100 de ani. La marginea vestica a orasului, in apropierea drumlui judetian care il leaga de Zalau, sunt amplasate baile Jibou, indicate in cura interna, in afectiunile hepadobilare, gastrointestinale si boli de nutritie.

  2. Urmand un alt traseu spre Zalau, prin Rominesti, de la Moigar se urca spre Magura Moigarului si masivele Pomat si Citera, unde pot fi vizitate ruinele amfiteatrului roman al anticului Porolisum, capitala Daciei Porolisensenis.

  3. Urmarind acelasi traseu de la Ileanda spre Jibou, depasind comuna Surduc, pe un drum care duce de-a lungul vaii Almasului , se pot vizita cateva obiecte in perimetrul localitatii Galgaul Almasului, se afla “ Gradina Zmeilor “, unde prabusirea conglomeratelor si a fresiilor miocene a generat un microclimat specific.

    In apropierea localitatii Racas se gaseste o poiana cu narcise si se pot vizita si bisericile din lemn de la Sanmihaiul Almasului si Zimbor si in final ruinele cetatii feudale din apropierea Almasului.

  4. Turistul care poposeste in Ileanda, merita sa viziteze zona Maramuresului, regiune Montana prin excelent , nascatoare de mituri si legende, de istorie, de frumuseti nebanuite de multi . Maramuresenii cu a lor agera iscoditoare, la bogatiile naturale ale pamantului au adaugat alte frumuseti iesite de sub mana lor neintrecuta in folosirea uneltelor:

    • Sapanta, uimeste lumea cu frumusetea unica a “Cimitirului Vesel“ creatie a lui Ion stan Partas, unde coloritul crucilor si textile sapate le evidentiaza vigoarea spiritului romanesc;

    • Portale maramuresene, cu motivele ornamentale, adevarate “arcuri de triumf“ pe sub care se patrunde in aproape toate gospodariile;

    • Cergile invastrate si inflorate, zadiile, covoarele, portul, guba, ciopliturile marunte, icoanele pe sticla;

    • Arhitectura armonioasa a caselor de lemn si a bisericilor de lemn impunatoare de la Barsana, Moisei, Rohia, Bogdan Voda, Leud, Plopis si altele;

    • Moisei, comuna din valea Viseului cu o casa muzeu si cu ansmblul sculptural de pe deal, inchinat memoriei martirilor de la Moisei (12 siluete de barbate, dispuse in cerc, in jurul unei mese de piatra) si cu o biserica de lemn datand din 1672;

    • De la Moisei se ajunge la borsa si mai departe la Complexul turistic Borsa, de unde o ascensiune fie cu telescaunul, fie pe jos pan ape varful Pietrsul (2303 m), fie pe culmea Puzdra, va ramane de neuitat iubitorii muntelui, precum si o mancare la stana cu mamaliga proaspata rasturnata pe mese de lemn cu branza, urda si zer, mai ales cand turistul este destul de infometat.

Back to top