Română English

Biserici si Monumente Istorice; Manastiri

Biserici

Oriunde ne-am gasi si orice bunuri am avea, adeseori simtim nevoia de “odihna“ sufleteasca, de reculegere, de meditatie, de marturisire si de traire cu Dumnezeu. Toate aceste nobile idealuri nu le putem intalni decat numai in “cetatile spirituale ale Bisericii crestine.

Ele au fost intemeiate cu scopul de a fi oaze de viata spirituala, inchinate lui Dumnezeu, de alinare a necazurilor si suferintelor, de marturisire a pacatelor, dar si de educare a populatiei romanesti lipsita in vremurile trecute de scoli.

Astfel de biserici, construite in stil transilvanean intalnim in aproape toate satele de pe valea Somesului, in intreg judetul si pana in Maramures, care stau ca marturii ale unui trecut istoric zbuciumat al acestor plaiuri. Amintim printre acestea cele mai reprezentative si care pastreaza urme ale trecutului:

  1. Biserica Ortodoxain localitatea Ileanda, se afla “Biserica nobililor“ construita din lemn in anul 1441 (an incrustat pe lemn ) pe locul numit “Buruieni“ unde a fost situat prima data satul si care a fost mutata ulterior in urma inundatiilor, a incendiilor si a jafurilor in regiunea dealurilor o data cu schimbarea vetrei satului. A slujit ca biserica a satului, pana la construirea unei biserici mai mari in anul 1730 numita “Biserica Ginerilor“ , care a fost demolata si pe locul careia s-a construit actuala Biserica Ortodoxa;

  2. biserica din lemn, din satul Podis, monument istoric “Anno Domino 1671”, construita aproximativ in anul 1780. In interior se pot vedea icoane si picturi pe lemn, deteriorate de vreme;

  3. biserica de lemn de la Negreni, construita prin anul 1580, specific ca si cea din Podis, are doua usi mici la iconastas, de unde se deduce vechimea lor;

  4. biserica de la Rastoci, monument istoric, este amplasata in mijlocul satului pe o ridicatura in apropierea drumului judetean care duce la Jibou. Este construita si pictata intre ani 1827-1836, avand aceleasi caracteristici originale in stil traditional romanesc specific nordului Transilvaniei ca si celelalte biserici amintite. Are o bolta inalta, frumoasa arcuita, pe grinzi sculptate cu brau “in funie”. Turnul masoara de doua ori marimea bisericii, ca o silueta zvelta, infingandu-se in nori ca o sulita. Este acoperita cu sindrila, iar bolta este acoperita cu picturi pe panza.

  5. Biserica ReformataIn localitatea Ileanda mai se mai gaseste o biserica reformata construita in 1890, asezata la poalele muntelui Ciuha dar nefind maghiari in comuna Ileanda este inchisa.

  6. Biserica Romano-CatolicaO alta biserica este cea romano-catolica, in centrul satului, construita in 1918 de catre prizonierii italieni, inchiriata crestiniilor greco-catolici.

Turistul stabilit pentru o perioada in comuna Ileanda, merita sa viziteze cele mai vestite manastiri din Transilvania, Nicula si Rohia, a caror nume a trecut hotarele tari si care atrag mii de credinciosi si pe care le gasim in apropiere de comuna noastra, fiind situate intr-un cadru deosebit de pitoresc:

Manastiri

Back to top

  1. Manastirea Nicula, cunoscuta prin icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului si prin scoala “de iconari” pe sticla, la care se poate ajunge pe soseaua nationala spre Cluj, pana la Gherla si de acolo la o distanta de 5 km este satul Nicula, de unde se urca spre manastire.

    Prima datare a manastirii apare in documentele anului 1552, construita din lemn, renovata in 1714 si distrusa in urma unui incendiu in 1974.

    Intre timp in 1770, a fost adusa o alta biserica, ce exista si care adaposteste cateva icoane reprezentative pentru Nicula.

    Biserica mare a fost construita intre anii 1875-1879, din caramida si piatra, avand hramul “Adormirii Maicii Domnului”. Impozant este iconostasul inlocuit in 1938, lucrat din lemn de tei, unicat in tara, este un adevarat soare, care are la centru o foarte frumoasa cruce ce-si sprijina baza pe sfintele usi. Razele care pornesc de la cruce se sprijina pe arcada. Sirul de raze este intrerupt de medalioane egale, in care sunt pictati cei doisprazece Sfinti Apostoli, iar in medalionul din mijloc este pictata Sfanta Treime. La intersectia celor doua brate ale cruci se afla un gol de forma circulara, unde este ridicata icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, pe timpul oficierii serviciului religos, in restul zilelor este coborata in fata Sfintelor usi.

    Aceasta icoana este facatoare de minuni, in anul 1699 intre 15 februarie si 12 martie a lacrimat, iar de atunci s-au savarsit multe minuni in fata ei, acelora care au venit cu credinta si s-au rugat pentru alinarea suferintelor. Tot aici functioneaza un atelier unde se practica picturi pe sticla a icoanelor si un muzeu unde sunt expuse.

  2. Manastirea Rohia, situata in “Tara Lapusului”, se poate ajunge urmand traseul 17, prin Cheile Babei prin orasul Targul Lapus si de unde la cativa kilometri se afla satul Rohia. Manastirea se afla in mijlocul unei paduri de fag si stejar, pe coama unei coline “Dealu-i Vie”. Biserica s-a construit intre anii 1923-1925, sfintita in 1926 cu hramul “Adormirii Maicii Domnului”.

    Manastirea a fost construita la indemnul fetitei preotului din acea vreme, care a murit la 10 ani si care i-a cerut prin vis aceasta constructie precum si locul unde sa fie amplasata.

    Din 1953 functioneaza o scoala monahala si o bibleoteca cu un numar aproximativ de 20000 carti de cult, reviste bisericesti, teologice, literatura teologica universala si româna si valoaroase lucrari stiintifice.

    In curtea manastirii se intra printr-o superba poarta maramuresana, iar in interior se afla o veche troita de stejar sculptat in stil brancovenesc ca de altfel si usile de la intrarea in biserica si iconostasul nou.

    Dintre constructiile manastirii importante sunt: casa de stejar; staretia asezata pe un colt de stanca; casa monumentala cu Paraclis, amplasata pe pinteul de piatra al dealului, pe fatada careia este montata o superba icoana a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus in brate, executata in mozaic; Casa din Deal, asezata sub culmea dealului, de unde se poate vedea intreaga culme a Brezei.

    Desi este foarte tanara in comparatie cu alte manastiri de la noi din tara, numele ei a patruns si in folclorul popular religios precum si in literatura. Peisajul, manastirea si vietuitorii ei, ca si pelerinajele credinciosilor l-au inspirit pe poetul Ion Alexandru, care are aici o casa: “Casa Poetului”.

    Manastirea mai detine in patrimonial sau si un mare numar de icoane vechi, picturi pe sticla sau lemn si pentru care s-a amenajat un muzeu.

Back to top